Languages

  • EN
  • 中文
30 Jun 2022
reports

راهنمای چگونگی تحریم حقوق بشری ناقضان حقوق بشر در اختیار فارسی زبانان قرار گرفت

Read the full release at Justice4Iran in Farsi here, or English here

راهنمای چگونگی درخواست از کشورهای مختلف برای اضافه کردن نام ناقضان حقوق بشر به فهرست تحریم ها با اتکا به قانون مگنیتسکی در اختیار فارسی زبانان قرار گرفت.  قوانین معروف به مگنیتسکی در بیش از ۳۰ کشور، ابزاری قدرتمند است که به دولت‌ها اجازه می‌دهد افراد، سازمان‌ها و شرکت‌های خارج از حوزه قضایی خود را به دلیل ارتکاب موارد شدید نقض حقوق بشر و فساد تحریم کنند. بسته به حوزه قضایی کشورها، این تحریم‌ها می‌توانند شامل مسدود کردن دارایی‌ و ممنوعیت سفر باشند.

سازمان عدالت برای ایران در جهت پیشبرد هدف پاسخگو کردن ناقضان حقوق بشر، راهنمای استفاده موثر از قانون مگنیتسکی را برای جامعه مدنی ایران به زبان فارسی تدوین کرده است. این راهنما با عنوان «مبارزه با مصونیت؛ راهنمای چگونگی استفادۀ جامعه مدنی از قوانین مگنیتسکی برای تحریم ناقضان حقوق بشر» مجموعه‌ای است که در پنج بخش، علاوه بر تشریح مبانی و نحوه بهره‌گیری از قانون مگنیتسکی، روش‌ها‌ و مراحل جمع‌آوری اطلاعات برای تهیه شناسه هویتی (پروفایل) ناقضان حقوق بشر و چگونگی ارایه آن به مراجع ذی‌صلاح را نیز در بر دارد.

در تهیه راهنمای فارسی استفاده از قانون مگنیتسکی برای جامعه مدنی ایران، راهنمای تدوین شده توسط سازمان SafeGuard Defenders که برای جامعه مدنی کشور چین تهیه شده مبنا قرار گرفته و بر اساس نیازها و شرایط ایران بازنویسی شده است. این راهنما به جامعه ی مدنی ایران، فعالان حقوق بشر و شهروندان عادی کمک می کند تا با قانون مگنیتسگی و شرایط استفاده از آن و با شیوه های دقیق جمع آوری اطلاعات و مدارک نقض حقوق بشر توسط مقامات جمهوری اسلامی برای قراردادن نام این ناقضان در فهرست تحریمهای دست کم هفت کشور از جمله ایالات متحده آمریکا، کانادا، بریتانیا، استونی و لیتوانی آشنا شوند. 

در ۴۳ سال گذشته، مقام‌های جمهوری اسلامی با وجود ارتکاب موارد گسترده و جدی نقض حقوق بشر از پاسخگویی در قبال جنایات خود مصون مانده‌اند. از این رو، سازمان‌های مدافع حقوق بشر از جمله «عدالت برای ایران» پیوسته تلاش کرده‌اند تا با بهره‌گیری حداکثری از سازوکارهای بین‌المللی همچون قانون مگنیتسکی، در راستای پاسخگو کردن مقام‌ها و نهادهای ناقض حقوق بشر گام بردارند. شادی صدر از مدیران سازمان عدالت برای ایران گفت: «راهنمای فارسی استفاده از قانونی مگنیتسکی ابزاری کارآمد در اختیار همه ایرانیانی است که حقوق‌شان نقض شده و می‌تواند مبارزه برای پاسخگو کردن ناقضان حقوق بشر را فراگیر کند و روزنه‌هایی نو به سوی عدالت بگشاید».

نام قوانین مگنیتسکی از نام سرگئی مگنیتسکی، وکیل روس گرفته شده است. او پس از آنکه از فساد مقامات دولت روسیه پرده برداشت، در سال ۲۰۰۹ در زندان توسط نیروهای امنیتی کشته شد. این موضوع خشم مردم را در سرتاسر جهان برانگیخت و موسس شرکت مدیریت سرمایۀ هرمیتاژ، بیل براودر، تلاش کرد دولت‌های خارجی را متقاعد کند تا افرادی را که مسئول دستگیری و مرگ مگنیتسکی بودند، تحریم کنند. نتیجۀ تلاش‌های او شکل گیری مجموعه‌ای از قوانین مگنیتسکی است که تاکنون در ۳۴ کشور تصویب و به اجرا گذاشته شده است.

برای دانلود راهنمای «مبارزه با مصونیت؛ راهنمای چگونگی استفادۀ جامعه مدنی از قوانین مگنیتسکی برای تحریم ناقضان حقوق بشر» به زبان فارسی روی تصویر